PuurLana Workshops in Amsterdam

 

 

    SPINNEN

Spinnen is niet alleen een ontspannende bezigheid. Van een stuk vacht een mooie breidraad spinnen is ook inspirerend en leuk! Misschien heeft u al een spinnewiel maar u kunt niet spinnen.  
In een of meer dagdelen leer ik u op een vintage Louet S10 spinnewiel spinnen. Ook krijgt u les in kaarden, twijnen en haspelen. U gaat naar huis met een mooie draad en een vlies om thuis verder te oefenen.

Max. 3 personen die elkaar kennen tegelijk
Prijs: € 75, 00 voor 3 uur incl wol


 


VERVEN  

Als u een draad gesponnen heeft dan wilt u die misschien wel verven. Ik leer u  de basistechnieken wolverven met 3 soorten plantaardige verfstoffen: vers geplukt, in  poeder vorm en als gedroogd plantenmateriaal. Theorie en praktijk lopen in elkaar over, terwijl de verfstoffen in de verfpan koken, leert u het hoe en waarom. U gaat   naar huis met uw zelfgeverfde wol en een handout. 


Max. 2 personen die elkaar kennen tegelijk
Prijs: € 85,00 voor incl 3,5 uur incl 50 gram wol.


Aanmelden kan met dit Aanmeldformulier

 

PuurLana  Huurservice
Huur spinnewiel: een spinnewiel aanschaffen is een dure aangelegenheid vooral als u nog niet weet of spinnen wel een blijvende hobby wordt. PuurLana biedt daarom de mogelijkheid een spinnewiel Louet S10 + haspel te huren voor € 15,00 per week (€ 12,50 bij meer weken). Dan kunt u op uw gemak bekijken of het echt iets voor u is om in te investeren. Zelf ophalen en terugbrengen. Borg €50,00 bij ophalen te voldoen.

Huur kaardmolen: heeft u een vacht maar geen kaardmolen? Huur een kaardmolen bij PuurLana voor € 15,00 per week (€12,50 bij meer weken). Zelf ophalen en terugbrengen. Borg €50,00 bij ophalen te voldoen.

Aanvragen kan met AanvraagformulierReinigen van wollen producten   
                                                Te koop bij
PuurLana de wolwasbol € 7,50*

Wol is van nature vuilafstotend en hoeft nauwelijks gewassen te worden. Luchten in de buitenlucht is meestal voldoende. Hang het in de mist: de wol wordt er lekker zacht van, en gaat weer heerlijk ruiken.

Toch kan het zijn dat u na verloop van tijd vindt dat uw wollen product gereinigd moet worden. Deze pure wol kan niet in de wasmachine gewassen worden met een wasmiddel; ook niet op een wolprogramma. Het gaat dan, door gebruik van alkalische zeep in combinatie met beweging vervilten.

Wilt u het product toch in de wasmachine 'wassen' doe het product in een wasnetje en kies een wolprogramma tot 30°C GEEN WASMIDDEL TOEVOEGEN. PuurLana raadt het wassen met een eco wolwasbol en een klein beetje eco wasverzachter aan.

Kies liever voor handwas. Laat het product 15 minuten in een emmer met water van 30°C met wat (eko)wolwasmiddel weken. Roer af en toe om, maar ga niet wrijven of wringen. Spoel goed uit in water met dezelfde temperatuur, wring niet uit maar doe het product in een wasnetje en centrifugeer in in de wasmachine. Gebruik voor kleine artikelen de slacentrifuge! Laat het product liggend drogen op een wasrek eventueel op een handdoek. Niet in de zon en niet in felle wind.
 

ALLE PLANTAARDIGE GEVERFDE WOL APART WASSEN I.V.M. AFGEVEN VAN DE KLEUREN. IN HET SPOELWATER EEN SCHEUTJE AZIJN TOEVOEGEN TEGEN EVENTUELE VERKLEURING.


Vloeistoffen blijven meestal op de wol liggen. Neem keukenpapier en laat het opzuigen. Een vlek met lauwwarm water en een doekje zachtjes deppen. Ga niet wrijven of schrobben, daarmee vervilt de wol.

Mocht u nog problemen hebben met reinigen van uw mooie wol neem dan contact op met PuurLana: puurlana@xs4all.nl

 

 * De wolwasbol is gevuld met minerale parels is volkomen veilig voor uw wol. Goed voor 100 wasbeurten.
 


Motten

Motten zijn nachtvlinders en doen over het algemeen weinig kwaad. Maar de Klerenmot is de schrik van ieder die met wol werkt. Als je ze ziet vliegen ben je al te laat, ze hebben dan hun eitjes al in de wol gelegd. Eitjes zijn ongeveer 1 cm lange dunne coconnetjes. De larven zijn een soort rupsjes in dat coconnetje. Zij vreten zich een weg naar buiten door de wol heen. Knijp je een coconnetje fijn dan heeft het een heel sterke wollucht. De aangevreten wol is dan verpulverd en in een gebreid werkstuk zitten gaten.
Mijn ervaring is dat ze alle wol lusten: vuil, schoon, gekaard, ongeverfd, geverfd. Maar ze zijn bij mij verzot op alpaca.
Zelf heb ik niet zoveel last van mottenplagen. Komt misschien omdat ik veel wierrook van Moeders Geuren gebruik? Vooral Sandelhout en Cederhout zijn mijn favorieten tegen de motten. Maar ik gebruik ook veel andere geuren om mijn wolwerkplaats heerlijk te laten ruiken.


                                                                                                                          HOLLANDS BONT